YKS Konuları

2024 TYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımı

YKS sınavında yapılan 2 oturumdan 1. oturum olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) konularını sizlerle paylaşıyoruz. Bu yazımızda sizlere TYT Matematik Konuları ve TYT Matematik Soru Dağılımı tablolarını paylaşmaktayız. ÖSYM kurumunun hazırladığı TYT sınavında 40 soru Matematik sorulmaktadır. 2023 TYT Matematik konularının detaylarını ve son 6 yılda yapılan TYT sınavlarına ait Matematik soru dağılımlarının detaylarına aşağıdan göz atabilirsiniz.

TYT Matematik Konuları

ÖSYM tarafından hazırlanacak 2024 TYT Matematik Konuları aşağıdaki listede yer almaktadır.

Sayılar ve Temel Kavramlar
Sayı Basamakları
Bölme – Bölünebilme
Asal Çarpanlara Ayırma
EBOB-EKOK
Rasyonel Sayılar
Ondalıklı Sayılar
Basit Eşitsizlikler
Mutlak Değer
Üslü Sayılar
Köklü Sayılar
Çarpanlara Ayırma
I. Dereceden Denklemler
Oran-Orantı
Problemler
Mantık
Kümeler
Fonksiyonlar
II. Dereceden Denklemler
Permütasyon-Kombinasyon
Binom Açılımı
Olasılık
İstatistik
Polinomlar

TYT Matematik Soru Dağılımı

TYT ve AYT sınavlarında her yıl farklı soru dağılımlarına sahip soru dizilimleriyle sorular hazırlanmaktadır. Aşağıdaki tabloya bakarak son 6 yıla ait TYT Matematik Soru Dağılımı tablomuzu inceleyebilir ve hangi konulardan daha çok soru sorulduğunu gözlemleyebilirsiniz.

KONULAR202320222021202020192018
Temel Kavramlar233144
Sayı Basamakları112121
Bölünebilme Kuralları11111
EBOB-EKOK
Rasyonel Sayılar2231
Basit Eşitsizlikler31111
Mutlak Değer111111
Üslü Sayılar11111
Köklü Sayılar111111
Çarpanlara Ayırma1
Oran – Orantı1111
Denklem Çözme1212
Problemler101311131211
Kümeler – Kartezyen Çarpım11112
Mantık111
Fonksiyonlar11221
Polinomlar11
Permütasyon-Kombinasyon1211
Olasılık111112
İstatistik1111
SORU SAYISI303030303029

Bu soru dağılımları, TYT Matematik sınavında hangi konuların daha fazla ağırlıkta olduğunu göstermektedir. Ancak, sınav her yıl değişebildiğinden, güncel sınav kılavuzunu takip etmek önemlidir.

TYT Matematik Hangi Konu Daha Çok Önemli?

TYT Matematik bölümünde başarılı bir nete sahip olmak için Sayılar konularının tam olmasının gerektiğini düşünmekteyim. Sayılar konusu TYT matematiğin en temel ve en önemli konularından birisidir. Çünkü diğer konular sayılar konusunun üzerine temellenmiş şekildedir. TYT matematikte son 6 yılda ortalama her yıl 11 tane sorulan Problemler konusu da çok önemli bir konudur. Diğer matematik konuları gibi çok fazla formülü yoktur. Problemler konusunda süre çok önemlidir. Çünkü uzun yoldan giderseniz de, kısa yoldan giderseniz de doğru yanıtı bulabilirsiniz. Bu nedenle problemler konusunda kendinizin hızlı olduğu yolları bulmak için düzenli olarak problem sorusu çözmenizi öneririm. ÖSYM’nin sorduğu TYT Çıkmış Sorular sayfamızdaki çıkmış sorulara bakarak ne tarz sorular sorduklarına göz gezdirebilirsiniz.

Eğer ki netleriniz düşükse, sayılar konusunu fasikül kitaplardan ya da test kitaplarınızdan tam olarak anladıktan sonra diğer konulara geçmenizi öneririm. ÖSYM’nin sorduğu soru kalıplarına baktığınızda çok zor sayılar ünitesinden soru gelmediğini görebilirsiniz. Fakat temeli eksik olan birisi diğer konuları yapabilmesi için sayılar ünitesinde iyi olması gerekir. ÖSYM sorularını analiz ettikten sonra oradaki zorluklara göre soru çözmenizi öneririm. Matematik için çok zor kaynaklar var piyasada ama o tarz sorular çok fazla TYT sınavında karşınıza gelmemektedir. Ardından problemler konusunda günlük olarak soru çözmenizi öneririm.

Eğer ki netleriniz yüksekse, kaliteli yayınlardan matematik denemeleri çözerek eksik konularınızı analiz etmenizi öneririm. Piyasada güzel kaynak adında satılıp çok zor sorular soran kaynaklara dikkat etmenizi öneririm. ÖSYM’nin yayımladığı çıkmış soruları incelediğinizde o kaynaklardaki sorulardan çok farklı ve daha kolay sorular sorulduğunu görebilirsiniz.

NOT: Burada verilen tavsiyeler sadece bir öneridir. Branş ve Rehberlik öğretmenlerinizle size en uygun planı yapabilirsiniz.

TYT Konu ve Soru Dağılımı

TYT Konu ve Soru Dağılımlarından incelemek istediğiniz dersin üzerine tıklayarak soru dağılımı tablosunu ve konuları inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu