ÖSYM

ÖSYM Sınavlarında Engelli Adaylara Ek Süre Hakkı

ÖSYM sınavlarında Engelli Adaylar için bazı haklar ÖSYM tarafından verilmektedir. Bu haklardan bir tanesi ek süre almadır. Bu yazımızda sizlere ÖSYM sınavındalarındaki ek süre hakkı hakkında detayları ve nasıl ek süre hakkını alabileceğiniz hakkında detayları sizler için yazımızda açıkladık.

ÖSYM Sınavlarında Ek Süre Kimlere Verilir?

ÖSYM sınavlarında ek süre aşağıdaki hastalıklardan bir ya da birden fazlasına sahip olan adaylara verilmektedir.

  • Görme Engeli
  • İşitme Engelli
  • MR (Mental Retardasyon)
  • Yaygın Gelişimsel Bozukluk
    • Otizm Spektrum Bozuklukları (OSB), Asberger Sendromu, RETT Sendromu, Dezintegratif Bozukluk vb.
  • Özgül/Özel Öğrenme Güçlüğü
    • Disleksi, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite vb.

Ek süre hakkına sahip hastalıklar her yıl değişkenlik gösterebilmektedir. Geçerli olan hastalıklar gireceğiniz ÖSYM sınavına ait kılavuzun Engelli/Sağlık Sorunu Olan Adaylara Sınav Uygulamaları sayfasında yer almaktadır.

Bu Engel Durumlarına Hangi Şartlarda Ek Süre Verilir?

Görme Engelli Adaylar:

  • Görme engelli adaylara, okuyucu yardımı almadan sınava girebilmeleri halinde ek süre verilir.
  • Engelli Sağlık Kurulu Raporu’nda görme oranı %25 ve üzeri olan veya ÇÖZGER’de “Özel gereksinimi vardır (ÖGV)”/Özel Gereksinim Kodu “1” ve üzeri olan adaylar ek süreden yararlanabilir.

İşitme Engelli Adaylar:

  • Engelli Sağlık Kurulu Raporu ve ÇÖZGER ile başvuran işitme engelli adaylara ek süre verilir.

Zihinsel MR veya Sınıflanamayan Grupta Yer Alan Adaylar:

  • Okuyucu ve/veya işaretleyici yardımı alabilirler.
  • Okuyucu yardımı almadan sınava girebilenlere ek süre verilir.
  • ÇÖZGER veya Engelli Sağlık Kurulu Raporu’na sahip olan adaylar ek süreden yararlanabilir.

ÖSYM Sınavlarında Ek Süre Nasıl Alır?

ÖSYM sınavlarında ek süre alabilmek için ÖSYM Engelli Birimine başvuru yapmanız gerekmektedir. ÖSYM tarafından belirlenilmiş ek süre başvurusu ile ilgili bütün detaylar aşağıda yer almaktadır.

Ek Süre İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Engelli veya sağlık sorunu olan adayların engelli salonlarında sınava girebilmeleri ve ek süre alabilmeleri için aşağıdaki belgeleri başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir:

  1. Engelli Sağlık Kurulu Raporu / Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) onaylı bir örneğini
  2. Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu (doldurulmuş olarak)
  3. Sağlık/Engel durumlarını belirten dilekçelerini
  4. Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini

NOT: Bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmayan raporlar kabul edilmez.

Ek Süre İçin Hangi Raporlar Kabul Ediliyor?

ÖSYM sınavlarında ek süre talebinde bulunmak isteyen adaylar için, belirli sağlık koşullarını doğrulayan resmi raporlar gereklidir. Kabul edilen rapor türleri şunlardır:

  1. Engelli Sağlık Kurulu Raporu
  2. Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER)

Bu raporlar, adayların sağlık durumlarını ve özel gereksinimlerini belgelemek için kullanılır. Ek süre talebi için başvuran adayların ilgili raporu eksiksiz ve güncel olmalıdır.

Bilgi: Durum Bildirir Tek Hekim Raporu (Sağlık Kurulu Raporu), ek süre alabilmek için yeterli olmamaktadır. Bu rapor ile sadece tek kişilik sınıfta girme hakkınızdan yararlanabilirsiniz.

Bazı incelemeniz gereken kılavuz ve bilgiler:
YÖK Sınav Uygulamaları Kılavuzu
Sağlık Durumu / Engel Bilgi Formu

ÖSYM Telefon: 444 6796 (ÖSYM) (Çağrı Merkezi)
ÖSYM Adres:Üniversiteler Mahallesi İhsan Doğramacı Bulvarı No: 1 06800 Bilkent / ANKARA

Sıkça Sorulan Sorular

Ek süre başvurusu için bir süre sınırı var mı?

Ek süre başvurusu sınavdan önceki hafta Çarşamba günü saat 17:00’ye kadar ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na iletilmelidir.

Uzak illerden belgeleri nasıl göndereceğiz? E-posta ya da ilinizdeki ÖSYM merkezine teslim edebilir miyiz?

Belgeler doğrudan “ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı (EADB) 06800 Bilkent/ANKARA”na iletilmelidir. E-posta veya il merkezlerine teslim edilirse belgeler kabul edilmeyecektir.

Engelli raporunda %0 engel oranında DEHB için ek süre hakkından yararlanabilir miyim?

Genellikle %0 engel oranı kabul edilmektedir. Raporda sadece eğitim hakkından yararlanması gerektiği yazması yeterli olabilir. Psikiyatristinizden bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Tek kişilik sınıfta girme talebimin kabul edilip edilmediğini nereden öğrenebilirim?

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi sayfasında “Sağlık Durumu / Engel Bilgilerim” bölümünde bulunan Sınav Salon Tercihi kutusunda Tek Başına Girmesi Gerekir yazıyorsa sınava tek kişilik sınıfta girme hakkınız kabul edilmiştir.

Ek süre alıp almadığımı nereden öğrenebilirim?

Ek süre alıp almadığınız sınav giriş belgenizde belli olacaktır. Başvuru belgeleri veya ÖSYM sayfanızda bu bilgi yer almaz.

DİKKAT: Bu web sitesi resmi bir kaynak değildir. Bu yazıda bulunan ve yorumlarda verilen bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Gireceğiniz sınava ait sınav kılavuzunu incelemenizi veya ÖSYM iletişim araçlarıyla yetkili kişilere danışmanızı öneririz.

Yorumlar

  1. Herhangi bir süre sınırımız var mı acaba ek süre için. Bir iki hafta içinde DEHB için engelli sağlık kurulu raporu alacağım

    1. Merhabalar. YKS 2024 Kılavuzunda “Sınavın yapılacağı hafta içerisinde Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığına (EADB) ulaştırılmalıdır.” ibaresi geçmektedir. Yine de en doğru bilgi için gireceğiniz sınavın kılavuzunu kontrol etmenizi ya da ÖSYM çağrı merkezini arayıp bilgi almanızı öneririm.

  2. Merhaba ben sağlık raporumu yeni aldım geç başvurudan yararlanıcam Ankara’ya uzak bir ilde oturuyorum. Gerekli belgeler kısmında aday başvuru belgesinin bir kopyası yazıyor daha geç başvurular açılmadığı için ben başvuru yapamadım. Ve geç başvurular malum 2 gün sürüyor ben belgerimi Ankara’ya postalasam bile 2 günde oraya gitmez acaba kendi ilimde bulunan bir Ösym merkezine teslim etsem ya da e-posta olarak göndersem uygun mudur? Ne yapmamı önerirsiniz?

    1. Merhaba. YKS sınavına gireceksiniz sanırım. Öncelikle YKS 2024 Kılavuzunda “Sınavın yapılacağı hafta içerisinde Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığına (EADB) ulaştırılmalıdır.” ibaresi geçmektedir. Yani sınavdan önceki çarşamba gününe kadar belgeleri iletebilirsiniz.
      Ben belgelerimi elden teslim etmiştim ve sınava 1-2 hafta kala teslim etmiştim. Ben ÖSYM çağrı merkezini aradığımda aday başvuru belgesi de gerekiyor demişlerdi fakat gittiğimde benden bu belgeye gerek olmadığını söylediler. Yine de ben belgelerin içinde o belgeyi de teslim ettim.
      Belgeleri ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığına teslim etmeniz gerekmektedir. Bildiğim kadarıyla ilinizdeki ösym merkezine ya da e-posta ile iletirseniz bu hakkınızdan yararlanamıyorsunuz.
      Ayriyeten ek süre kazanıp kazanamadığınızı giriş belgenizde görebileceğinizden ve giriş belgenizin sınava yakın bir tarihte çıkacağından dolayı risk almanızı önermem. O yüzden tüm belgeleri tamamladıktan sonra posta ile ÖSYM’ye iletmenizi tavsiye ederim.
      Her sene kılavuz ve prosedür değişebileceğinden dolayı ÖSYM çağrı merkezini aramanızı ve kılavuzu okumanızı tavsiye ederim.

    1. Merhabalar. Geçen sene %0 oran bile olsa teşhis kısmında dehb yazması yeterli oluyordu. Bazı devlet hocalar engelli raporlarında %0 oran olduğunda raporu yazmayabiliyorlar. Bu durumda, raporu düzenleyen kişiye ek süre hakkınızın olduğunu ve açıklamaya “Eğitim haklarından yararlanması için verilmiştir.” gibi bir ibare eklemelerinin yeterli olacağını söylediğinizde size yardımcı olacaklardır.

      Her yıl ÖSYM prosedürleri değişebildiği için en doğru cevabı ÖSYM ile iletişime geçerek alabilirsiniz.

  3. Merhaba ben dilekçemi gönderdim dehb olarak engelim olduğu görünüyor salonda yalnız olacağımda yazıyor ama ek süreye dair bir şey göremedim gönderdiğim dilekçe de talep ettiğimi belirtmiştim ne yapmam gerekli nereden öğrenebilirim?

    1. Merhabalar. Geçen sene sınava giriş belgesi geldiği zaman ek süre alıp alamadığımız gözüküyordu. Daha öncesinde hiçbir türlü ek süre alıp alamadığımız hakkında bilgi edinemiyorduk. Eğer ki sistem değişmediyse, şuanda da böyledir. Yine de ÖSYM ile iletişime geçip bu konu hakkında bilgi almanızı öneririm.

  4. Merhaba. Ben 2023 YKS’de sayısalda 45k sıralama yapıp mezuna bırakmış bi öğrenciyim. Normal hayatımda öğrenme güçlüğü ve odaklanma problemi yaşıyordum ama yıllarca doktora gitmekten kaçındım. Bu senenin başında bu problemim daha da artınca doktora gittim ve hem prematüre doğduğum için hem de belirttiğim durumlardan ötürü psikiyatr doktorum tarafından DEHB tanısı koyuldu. 6-7 aydır ilaç kullanıyorum düzenli olarak.
    Forumlarda gezerken DEHB tanısı olan birkaç arkadaşın sanırım engelli raporuyla EK SÜRE hakkına sahip olduğunu öğrendim. Bu durumdan ben de faydalanabilir miyim? Ek süre ve tek kişilik oda gibi avantajlarının yanında ne gibi dezavantajları vardır? Ayrıca bu şekilde sınava girip derece yapmış birileri var mı acaba çünkü ilk 5k yapmaya çalışıyorum ve böyle bi durum varsa diğer öğrencilerle durumumun eşitlenmesi amacıyla faydalanmak istiyorum..
    Bilginiz varsa yardımcı olabilir misiniz?

    1. Merhabalar. Ben de geçen sene sınava girmiş ve ek süre hakkından yararlanan birisi olarak bu yazıyı bilgilendirme için hazırladım ve bu yorumu yazıyorum.

      Öncelikle engelli raporuna sahip olmanız gerekiyor. Ve bu raporda DEHB tanısı yazması gerekiyor. Bu her hastaneden hastaneye değişebilir fakat bazı testler ve ilaç süresi önemli olabiliyor bu raporu alabilmek için. Eğer ki engelli raporunuzda tanınız varsa bu hakkınızdan yararlanabiliyorsunuz.

      Dezavantajları olarak tek kişilik sınıfta girdiğiniz için ve başka insanlar (gözetmen hariç) olmayacağı için belki odaklanmakta zorlanabilirsiniz. Açıkcası benim için daha kolay olmuştu. Bunu bir deneme çözerken tek kişi ve sessiz bir yerde çözerek deneyebilirsiniz. Eğer ki bir kuruma gidiyorsanız o kurumdan böyle bir hakkınızın olduğunu ve denemek için tek kişilik sınıfta girmek istediğinizi, uygunsa gözetmen atamalarını isteyebilirsiniz.
      Buna ek olarak rapor aldığınız için ileride yapmak istediğiniz mesleklerde bazı problemler olabilir, bunları psikiyatristinizle konuşmanızı öneririm. Zaten ilacı aldığımız için tanı olarak bu hastalık bilgilerimizde yer alıyor.
      Ayriyetten raporun oranı olması gerekmiyor, benim gittiğim hastanede dikkat eksikliği için oran verilmediğini ama isterseniz raporu düzenleyebileceklerini söylemişlerdi.

      Derece konusu insandan insana çok değişiklik gösterir. DEHB’de benim gözlemlediğim kadarıyla o dersleri seviyorsak o derslere diğer insanlardan bile daha çok çalışabiliriz. O yüzden bu konuda pek bir yorum yapamam. Umarım sizin için en hayırlısı olur.

      1. Peki ileride dezavantaj olarak nası geri döner bilginiz var mı detaylar hakkında? Örneğin cerrah olamaz mıyım veya edevlette engelli mi yazar? Sonradan geri sildirebilir miyim? Ayrıca %0 engelli dehb raporu varmış sanırım sizinki o muydu?

        1. Açıkcası bu konular biraz hassas konular. Psikiyatristinizden bilgi almanız daha doğru olur. Bildiğim ve internette yazdığı kadarıyla asker ve polis olma engeli olarak karşınıza çıkabiliyor. Yanlış bilmiyorsam zaten dehb tanısı olması bunun için yeterli. Rapor alınması önemli değil diye biliyorum.

          Bende hem 3 hekim raporu hem de engelli raporu vardı. 3 hekim raporu yks sınavında ek süre alabilmek için yeterli değildi. YKS sınavında DEHB olan ve ek süre almak isteyenler için Engelli raporu ya da 18 yaşının altındakiler için ÇÖZGER raporu gerekiyor.

  5. Merhaba tekrardan.
    Ben rapor almak icin basvuru yapacagim ama gidisat konusunda cok bilgi eksikligim var. Nasi bi yol izlemeliyim saglik raporu alip bunu osymye iletme konusunda? Sirayla hangi kurumlara basvurmaliyim vs. Alinmasi gereken belgeleri detaylica yazmissiniz aslinda anladim fakat nereden baslayscagimi bilemedim. Yardimci olabilir misiniz gidisat konusunda?

  6. Merhaba, biz de üniversiteden DEHB tanısı ile engelli sağlık kurulu raporu aldık. ÖSYM ye bildirdik. ÖSYM sayfamızda DEHB tanısı, tek kişilik sınıf sağlanacağı bilgisi görünüyor fakat ek süre ile ilgili bir bilgi yok. Bu durum normal mi?

    1. Merhabalar. Ek süre alınıp alınamadığı ÖSYM’nin sınavlar için verdiği sınav giriş belgesinde belli olur. Eğer ki ÖSYM’ye ilettiğiniz belgelerde ek süre talebinizi belirttiyseniz sadece sınav giriş belgenizi beklemeniz gerekecektir.

        1. Merhaba deha tanım var nasıl bir yol izlemeliyim geç mi kaldım lütfen acil dönüş yaparmısınız

          1. Sanırım DEHB demek istediniz. Engelli Raporu ya da Çözger raporunuz varsa ve raporda DEHB tanısı varsa sınavdan önceki hafta Çarşamba günü saat 17:00’ye kadar ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na raporunuzu ve gerekli belgeleri gönderebilirsiniz. Ek süre hakkınız onaylanırsa ek sürenizi alabilirsiniz. Yine de en doğru bilgi için ÖSYM ile iletişime geçmenizi öneririm.

          2. Peki raporun yanında hangi belgeleri yollamam gerek eksik belge yollamak istemiyorum şimdiden teşekkürler

          3. Yazımızda hangi belgeler gerektiği yazmaktadır:

            Engelli Sağlık Kurulu Raporu / Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) onaylı bir örneğini
            Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu (doldurulmuş olarak)
            Sağlık/Engel durumlarını belirten dilekçelerini
            Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini

          4. Ve ileride önüme herhangi bir sıkıntı çıkarırım gireceğim meslekle ilgili

          5. Bu konuda bilgi vermem pek doğru olmaz. Fakat bildiklerimi yazayım. Bazı meslekler (pilotluk, askerlik, polislik) dehb tanınız olduğu için başvurularınız zor olabilir. Diğer meslekler için bir şey diyemem. Bunu aileniz ve doktorunuz ile birlikte karar vermek daha doğru olur.

  7. Merhaba. Benim durumum sanırım biraz daha farklı. DEHB tanısını lisedeyken almıştım şu an KPSS sınavına hazırlanıyorum ve tek başına çözdüğüm denemeler ile dershanede çözdüğüm denemeler arasında ciddi uçurum var. Açıkçası ek süreyi çok önemsemiyorum ama ayrı bir salonda tek başıma sınava girmek benim açımdan çok iyi olacaktır. Bunun için nasıl bir yol izlemem gerekiyor, diğer yorumları ve açıklamaları da okudum ama tam kavrayamadım yine de. Sınava tek girebilmek için engelli raporu mu almam gerekiyor?

    1. Merhabalar. KPSS’ye hiç girmediğim için yanlış bilgi vermek istemiyorum ama kılavuzda tek kişilik salonda girmek için ÇÖZGER/Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporunda; DEHB var ise okuyucu ve/veya işaretleyici yardımı talep edebiliyorsunuz. Eğer bu haklarınızı talep etmiyorsanız isterseniz tekli salonda sınava girebiliyorsunuz. Fakat ek süre için ÇÖZGER/Engelli Sağlık Kurulu Raporu gerekmektedir.

      Kısaca 2023 KPSS Kılavuzuna göre DEHB olup ek süre talebiniz olmadan sadece tek kişilik sınıfta girmek için Engelli Raporu şart değil. Sağlık Kurulu Raporu da yeterli olacaktır.
      Size tavsiyem gireceğiniz sınavın kılavuzunda “ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLARA SINAV UYGULAMALARI” bölümünü okumanız ve ÖSYM’nin telefon numarasından Engelli birimiyle iletişime geçip detaylı bilgi almanız olacaktır.

    2. Hocam merhaba.. Gece gece rahatsiz ediyorum ama maile bakma sansiniz var mi? Yarin hastanede olacagim ve birkac sey danismistim size yine. Hastane oncesi konusabilsem cok iyi olurdu sizinle..

  8. Merhaba, mart ayında “durum bildirir sağlık kurulu raporu”mu ösym’ye göndermiştim. Başvuru belgemi güncellediler. Şu anda debh’li olduğum belgede görünüyor ve ayrı sınıfta girmesi gerekir ibaresi de yer alıyor. Ama süreyle ilgili bir şey göremedim. Ek süre verilip verilmeyeceğini nasıl anlayabilirim? Durum bildirir tek hekim raporu geçerli olmaz demişsiniz benimki kurul raporu, ayrı sınıfa alındığıma göre kabul edilmiştir değil mi? Sınava bu kadar az kalmışken süre konusundaki soru işaretleri iyice strese girmeme neden oldu. Cevaplarsanız çok sevinirim :'<

    1. Merhaba. Kılavuzda yazan şu şekilde:
      Tek kişilik sınıfta girilmesi için -> durum bildirir raporu ya da çözger ya da engelli raporu
      Ek süre için -> çözger ya da engelli raporu gerekmektedir.
      Durum bildirir tek hekim raporu ile durum bildirir sağlık kurulu raporu aynı diye biliyorum.

      Ek süre de istiyorsanız engelli raporu ya da çözger (18 yaş altı için engelli raporu gibi bir şey) raporu alıp ÖSYM’ye bildirmeniz gerekiyor. Sınavdan önceki hafta çarşamba gününe kadar raporu iletmeniz ek süre alma hakkı kazanmanızı sağlayabilir.

      Ayriyetten başvuru belgesinde sadece tek kişilik sınıfta girip giremediğinizi görürsünüz. Sınav giriş belgeniz gelene kadar ek süre alıp alamadığınızı öğrenemezsiniz.
      Buradaki bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. En doğru bilgi için ÖSYM ile iletişime geçip (ÖSYM destek numarasından ya da ÖSYM engelli binasına giderek) bilgi almanızı öneririm. Ayriyetten gireceğiniz sınavın kılavuzunda da detaylı olarak yazmaktadır.

      1. Ösym sağlık ve engel bilgilerik kısmında Engel Durumu kısmında Engel Grubu “Dehb” olarak yazıyor. Hastaneye gittiğimde başhekim yardımcısı 18’den büyük olduğum için çözger yerine bu belgeyi almam gerektiğini söylemişti o yüzden aldım. Eğer yanlış belge için hastanede günlerce koşturmuşsam çok üzülürüm :’c bilgilendirmeniz için teşekkürler

        1. Açıkcası ÖSYM kılavuzunda pek net değil ve ÖSYM Engelli Biriminden bile net cevap alamayabiliyorsunuz. Benim doktorumda durum bildirir raporu yeterli olur demişti. Fakat giriş belgesi geldiğinde ek sürem yoktu. Kılavuzda yazdığı gibi ek süre için engelli raporu gerekmektedir. Sınava 10 gün kala raporu çıkartıp elden Engelli Birimine teslim etmiştim. Sonrasında ek sürem giriş belgeme tanımlanmıştı. Yine de ÖSYM yi arayıp Engelli Birimiyle konuşursanız daha doğru bilgiyi alabilirsiniz.

          1. Hocam bu 30dk olayı tyt ayt ayrı ayrı mı yoksa 15 15 mi anlayamadım özel ögrenme güçlügüm var

          2. Her yıl kılavuzun değişmesiyle birlikte bu süre de değişebilir. 2023 sınavında her sınav için 30 dakika idi. (TYT için 30, AYT için 30)

  9. Hocam merhaba tekrar rahatsız ediyorum. Şimdi ben durum bildirir 3 hekim raporunu aldım, KPSS başvuruları devam ediyor. Başvuru yaptıktan sonra mı bu raporu göndereceğim yoksa eş zamanlı mı yapmam gerekiyor? KPSS kılavuzunda Sağlık Sorunu Olan Adaylara Yönelik Uygulamalar kısmını okudum ancak biraz karışık geldi. Dilekçe yazarak ve ilgili formu doldurarak göndermem gerekiyor değil mi?

    1. Sağlık Kurulu Raporunun Onaylı Bir Örneği, Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu, Dilekçeniz (Dilekçenizde sağlık/engel durumunuzu belirtmeniz ve tekli salonda girmek istediğinizi belirtmeniz gerekiyor) ve Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini göndermeniz gerekiyor. Kılavuzda başvuru süresi boyunca iletilmesi gerekir yazıyor. Başvuru süresi içinde engelli olmayan ancak başvuru süresi tamamlandıktan sonra engelli duruma gelen adaylardan, sınavın yapılacağı hafta içerisinde Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar gönderilebilir yazıyor.
      Buna göre başvuru yaptıktan sonra başvuru süreci içerisindeyken göndermeniz sizin için daha iyi olur diye düşünüyorum. Fakat ben raporu daha sonrasında almıştım (sınava 1 hafta kala) ve raporu kabul etmişlerdi. Yine de ÖSYM yi arayıp Engelli Birimiyle konuşursanız daha doğru bilgiyi alabilirsiniz.

  10. merhabalar bugun giris belgesi aciklandi lakin ek dehb diye kocaman yazmasina ragmen tek kisilik salona yerlestirildigim halde ek sureyle ilgili bir ibare goremedim. sinav suresi herkese oldugu miktarda gozukuyor. sınavdan onceki carsambaya kadar ulasip bir sekilde ek sureyi elde etme sansim var midir? raporda sınav icindir diye de ayrica belirtilmisti. sizin bir bilginiz var mi bu sene yeni bir karar uygulamaya koydular ek sureyle ilgili belki belgede gozukmuyordur?

    1. Raporunuzun ne raporu olduğunu bilmeden yorum yapmam zor olur. Engelli raporuysa ve DEHB teşhisiniz yazıyorsa ÖSYM telefon numarasından Engelli Birimi’ne bağlanarak danışabilirsiniz. Belki bir bilgileri vardır.
      Bildiğim kadarıyla sınavdan önceki çarşambaya kadar iletirseniz ve onaylanırsa ek sürenizi alabiliyorsunuz. En azından geçen sene ben bu şekilde yapmıştım ve ek süremi alabilmiştim. Yeni bir karar varsa bile bu konu hakkında bilgim yok. Size tavsiyem ÖSYM telefon numarasından Engelli Birimiyle iletişime geçmeniz olacaktır.

      Gönderdiğiniz dilekçelerde ek süre ile alakalı isteğinizi bildirdiğinize ve gerekli yerleri onayladığınıza dikkat edin.

      1. ösymnin sisteminde engel durumu olarak dehb ve diyabetim yazıyor. engelli salonuna da kabul edilmisim ama dedigim gibi ek sure yok. ayrica engelli salonunu sanirim dehb sayesinde aldim ama ek sure yok garip sekilde :D.
        benimki engel durum bildirir raporuydu ayrıca kagitta girecegi osym sınavı icin diye belirtilmisti

        1. Raporunuz engelli raporu değil bildiğim kadarıyla. Engelli Raporu “Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporları” olarak geçmektedir. Durum bildirir raporlarına sadece tek kişilik sınıfta girme hakkı verilmektedir. Ek süre için engelli raporu gerekmektedir. Yazıda da bunu açıklamıştım.

          Yazıdan alıntı:
          “ÖSYM sınavlarında ek süre talebinde bulunmak isteyen adaylar için, belirli sağlık koşullarını doğrulayan resmi raporlar gereklidir. Kabul edilen rapor türleri şunlardır:

          Engelli Sağlık Kurulu Raporu
          Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER)
          Bu raporlar, adayların sağlık durumlarını ve özel gereksinimlerini belgelemek için kullanılır. Ek süre talebi için başvuran adayların ilgili raporu eksiksiz ve güncel olmalıdır.

          Bilgi: Durum Bildirir Tek Hekim Raporu (Sağlık Kurulu Raporu), ek süre alabilmek için yeterli olmamaktadır. Bu rapor ile sadece tek kişilik sınıfta girme hakkınızdan yararlanabilirsiniz.”

  11. Merhaba, biz de oğluma DEHB tanısı ile ek süre talebinde bulunduk.2016 yılından beri ilaç kullanıyor.Tüm belgelerimiz tamam, 4 hekim onaylı engelli sağlık kurulu raporu almamıza rağmen açıklanan sınava giriş belgesinde sınav süresi TYT için 165 dakika, AYT için 180 dakika yazıyor ve sadece tek kişilik salonda girmesi gerekir ibaresi var.ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığına asla ulaşamıyorum.Ne yapmamızı önerirsiniz?

    1. Açıkcası ÖSYM’ye ulaşmak genellikle zor oluyor. O nedenle bu yazıyı insanlara bildiğim kadarıyla yardımcı olabilmek için paylaştım.
      Olası durumları belirtmek isterim:
      1) Raporunuz “4 hekim onaylı engelli sağlık kurulu raporu” olduğunu söylemişsiniz. Bu rapor kurula gidilip alınan “Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporları” raporu mudur?
      2) Eğer ki cevabınız evet ise raporda DEHB tanısı gözükmekte midir?
      3) ÖSYM’ye gönderdiğiniz dilekçenizde Ek süre almak için onaylanması gereken yerler ve talebinizi yazdığınız yerler var diye hatırlıyorum. Buralarda ek süre isteğinizde bulundunuz mu?
      4) ÖSYM bu günlerde telefonları çok yoğun olabilir. Farklı saatlerde sık sık aramanızı öneririm. Bazen engelli birimine bazen de normal birime bağlanıp sormayı deneyebilirsiniz. Ben genelde sabah telefon hatları açılır açılmaz aradığımda ulaşabiliyordum.

      Yazıda yazılan gerekli belgelere ve YKS sınavının kılavuzuna tekrardan göz atarak eksik bilgi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

      1. Yanıtınız için çok teşekkürler, 1 ve 2. sorularınızın cevabı evet ancak şunu sormak istiyorum 444 67 96 ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı numarası olarak geçiyor fakat numara bant kaydı, yönlendirilen numaralar da bant kaydı…Canlı görüşme yapabileceğimiz bir telefon numarası varsa ve e-posta yoluyla paylaşırsanız benimle çok müteşekkir olurum.Tekrar ilginize çok teşekkür ederim.

        1. Bilgim kadarıyla sadece o telefon numarasından destek veriyorlar. Değişiklik olmadıysa bant kaydından sonra tuşlama kısmında birimi tuşluyabiliyordunuz. Tuşlama kısmında YKS birimi yerine engelli birimini de seçebiliyordunuz.

  12. Merhabalar . Buradaki yorumları okudum. Çoğu kişi ek süre vb. Durumundan bahsetmiş ama benim durumum tam tersi. Benim aşırı hiperaktivite bozukluğum var ilk defa 2016 da sınava girdim ama bu hastalığım sebebiyle bildiğim soruları bile yapamadım. Sonra önlisans kazandim ama sırada oturamiyorum bu sebeple derslerime gidemedim çok üzücü bir durum sonra tekrar başvurdum yks ye ve bu sebeple 4 defa üniversiteye hazırlanıp evde çok güzel netler yapabiliyorken sınava giremedim. Yani kısaca zeka olarak sorunum yok ama oturamiyorum odaklanamiyorum liseyide bu sebeple bırakmak zorunda kalmıştım yıllar önce. Aşırı hiperaktivite ve dikkat bozukluğu var tek isteğim tek başıma girmek çünkü kabalık olduğunda tamamen dikkatim sağa sola gidiyor ve aşırı hareketlilik oluşuyor. Doktora ne demeliyim ek süre falan istemiyorum tek isteğim özel bir sınıfta girmek. Çünkü bir defa sınavın yarısında çıkmıştım. Tek girersem yadirganir miyim yani gözetmenler elin ayağın tutuyor niye burda girdin der mi ? Nasıl bir yol izlemeliyim engelli raporum yok. Tek isteğim tek girmek çünkü tek olunca hiperaktivitem azalıyor bir şekilde sınavın sonunu getiriyorum. Ayrıca polislik askerlik düşünmüyorum. Önlisans labaratuvar teknikeri gibi nispeten uygulamalı olan tarz bölümleri yazacağım. Bu halde okumak zor biliyorum ama çok istiyorum hayalim netlerim iyi ama raporu nasıl alabilirim ve kabul edilir mi bilmiyorum. Ailem çevrem senden bıktık falan diyorlar halbuki sağlık sorunu olabilir neticede kimsenin hakkına girmiyoruz aynı sorular soruluyor ve gözetmen oluyor başımızda, lütfen Yardımcı olur musunuz?

    1. Gözetmenler sizin dediğiniz şekilde yadırgamaz ve yadırgayamaz. Zaten bu hakkınızı veren ÖSYM. Tek kişilik salon için Engelli Raporu almak şart değildir. Psikiyatristinizden alacağınız Durum Bildirir Tek Hekim Raporu (Sağlık Kurulu Raporu) ile gerekli belgeleri ÖSYM’ye ileterek tek kişilik sınıfta girme hakkınıza başvurabilirsiniz. Bu raporu almak için psikiyatri doktorunuza başvurabilirsiniz.
      Dehb tanınız ve ilaç geçmişiniz varsa genellikle bu raporu doktorlar düzenliyor. Doktorunuza neden bu raporu almak istediğinizi açıklarsanız yardımcı olacaktır. Gerekirse kılavuzdaki dehb olan kişilerin tek kişilik sınıfta girme hakkının olduğu ve hangi raporların bu hak için gerekli olduğunu gösterebilirsiniz. Yine de gireceğiniz sınavın kılavuzundan gerekli raporu kontrol etmenizi öneririm.

      1. Hocam merhaba,ben Mayıs ayında dehb üzerinden COZGER raporu alip geç başvuru yapmama rağmen yksde avantajlardan yararlanabildim lakin seneye de girmeyi düşünüyorum fakat yönetmelikte şöyle bir değişiklik var:
        2025 YKS’den itibaren engelli adaylara yönelik sınav uygulamalarında 8 Mart 2022 tarihli ve 31772 sayılı
        Resmî
        Gazete’de yayımlanan “Engelli Bireylere Yönelik Sınav Uygulamalarında ve Engelli Kontenjanında Aranacak
        Sağlık Şartlarına Dair Yönetmelik” hükümleri uygulanacaktır. YKS’ye bu yıl engelli aday olarak başvurup sınava
        girenlerin, önümüzdeki yıl yapılacak olan 2025-YKS’ye başvurmak istemeleri halinde anılan Yönetmelik’i incelemelerinde yarar görülmektedir. (Örneğin 18 yaşını doldurmamış ve ÇÖZGER ile 2024 YKS’ye başvuran engelli adaylar, 2025 YKS’ye de girmek istemeleri ve bu sürede 18 yaşını doldurmaları halinde ÇÖZGER ile başvuru yapamayacak ve erişkinler için sağlık kurulu raporu sunmaları gerekecektir.)
        Şimdi ben seneye 18 yaşımı dolduruyorum fakat acaba önümüzdeki sene şu devlet sağlık hastanesinden ESKR’yı almak için bu sene kullandığım stratejileri mi deneyeyim yoksa onlara benim geçen sene COZGER’im vardı ,siz bana ESKR’yı verin minimalinde bir yaklaşımla mi yaklasayim.Ve Eskr hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim, nedir ne değildir COZGER ile aynı mantikta mi ,şu tam bağımlı engelli falan diyorlar seneye başımızı çok agirtirlari mi bilmiyorum zaten her gün yeni bir değişiklik yapılıyor, anlamadım gitti.
        Bilgilendirirseniz çok müteşekkir olurum…

        Bir de ben genel amaçlı dilekçeyi doldurarak gönderdim bu sene ama şu istenilen belgelerden :
        3) Sağlık/engel durumlarını belirten dilekçelerini göndermeleri isteniyor,ben araştırdım böyle bir dilekçe bulamadim sadece genel amaçlı dilekçeyi gördüm. Beni bu konuda da bilgilendirirseniz sevinirim.
        Ve ve ve en önemlisi ben bu sene rehberlik hocamın yardımıyla geç başvuru dilekçesini doldurabildim ama seneye malum tek başıma doldurmam gerekecek ve bilmediğim şu başında 3) yazan maddedeki dilekçeyi nasıl dolduracagim, dilekcede geçen sene COZGER’İM vardı bu önümüzdeki sene nasıl doldurmaliyim ne yapmalıyım lütfen bana yardımcı olun…

        1. Açıkcası yeni yönetmeliği yeni okudum. Şuanlık bir bilgi verirsem pek doğru olmayabilir. YKS 2025 kılavuzundan sonra gerekli belgeler ve dehb için en süre olup olmayacağını daha net bir şekilde görebiliriz. Dediğiniz gibi sürekli yönetmelikler değişiyor.

          Bu sene uyguladığınız stratejiler derken ne demek istediğinizi tam anlamadım. ÇÖZGER raporu alma sürecini bilmiyorum fakat Engelli Raporu için devlet hastaneleri ya da üniversite hastanelerinden sağlık kurulu için randevu alacaksınız. Hastaneden hastaneye değişebilir ama genelde o hastanenin istediği kurul doktorlarına muayene olacaksınız. Ardından kurula çıkacaksınız. Tavsiyem yanınızda YKS kılavuzunu da götürüp ek süre için almak istediğinizi ve %0 oran da olsa raporu istediğinizi söyleyin. ÇÖZGER raporunuzun size faydası olur mu bilmiyorum. Doktordan doktora değişebilir çünkü o raporu onaylayan başka bir doktor.

          Yanlış hatırlamıyorsam sağlık/engel durumlarını belirten dilekçesini kendiniz yazmanız gerekiyor. Sağlık durumunuz ve taleplerinizi orada bildirebiliyorsunuz. Yine de ÖSYM Engelli Birimini arayarak danışmanız sizin için daha faydalı olacaktır.

          1. Stratejiden kastım şuydu:
            COZGER raporu alırken doktora rapor verilmesi için uygun ibareler ve kendini doğru ifade edince raporu alabiliyorsunuz. Eskr için ise aynı şekilde kendimizi nasıl doğru ifade ederek alabiliriz, şu yukarda da bahsettiğiniz tavsiyeleri isterseniz Mail atıp ordan cevaplayın isterseniz burdan ornekleyin. Bir de kurula çıkacaksınız demişsiniz COZGER de olduğu gibi 1 doktorun karşısına çıkıp kendimizi ifade ettiğimiz gibi mi yoksa böyle toplu kurula incelenmek için doktorların karşılarına mı çıkıyoruz tam anlamadım.
            Bir de normalde osymde engel durumunu bir kez girdikten sonra,sistemde kayıt durumu ne oluyor bir bilginiz var mı?
            Ve dilekçe de tıpkı genel amaçlı dilekçe gibi mi yoksa bu bir başka dilekçe mi, ve dediğim gibi ben bu dilekçeyi nasıl dolduracagim bilmiyorum,nasil dolduracagim hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim çünkü ben geç başvuru ile genel amaçlı dilekçeyi rehberlik hocamın yardımıyla doldurdum ama surda hem genel amaçlı dilekçeden başka bir dilekçeden bahsediyor [3) Sağlık/engel durumlarını belirten dilekçeleri] hem de ESKR ile yazacağım için kendimi nasil ifade edeceğim bilmiyorum,eğer siz eskr ile yolladiysaniz dilekçeyi nasıl doldurduğunuzu anlatabilir misiniz?
            İyi günler dilerim efendim…

          2. ÇÖZGER raporu almadığım ve rehberlik eğitimi almadığım için ÇÖZGER hakkında bilgim yok. Fakat engelli raporunda ilk önce raporu hazırlayan hastanenin istediği doktorlara (genelde sağlık raporları hazırlayan birimlerinde bulunan doktorlara) muayene oluyorsunuz. Muayenede doktorlar engel oranı ve hastalığınızın durumunu raporluyor. Hastalığınız ile alakalı testler de yapabiliyorlar. Ardından kurula giriyorsunuz. Kurulda genelde 1 kişi olmaz. Ben girdiğimde çok fazla branştan 10’a yakın doktor vardı.
            “Bir de normalde osymde engel durumunu bir kez girdikten sonra,sistemde kayıt durumu ne oluyor bir bilginiz var mı?” bu sorunuzu anlamadım.
            Dilekçede ne yazmanız gerektiğinizi söylemem doğru olmaz. Dediğim gibi hem doktor değilim, hem de rehberlik eğitimi almadım. Ben dilekçemde rahatsızlığımdan (ne olduğu ve ne süredir devam ettiği. sınavda rahatsızlıktan dolayı ne gibi sorunlar olabileceği) ve yararlanmak istediğim haklar hakkında RESMİ bir dilde dilekçemi yazdım. Dilekçe Genel Amaçlı Dilekçe Örneği taslağını kullanarak yapmanız daha iyi olacaktır. Aşağıda nedeni YÖK’e ait Sınav Uygulamalarında yazmaktadır.

            “Adayların Merkezimize gönderecekleri dilekçelerinin, ilgili sınav kılavuzlarında verilen “Genel Amaçlı Dilekçe” ile uyumlu olması ve bu dilekçelerde Aday İşlemleri Sisteminden alınacak “Evrak Referans Numarası”nın da bulunması gerekmektedir.”

  13. Şu anlaşılmayan sorudan kastım hani benim şu anda sistemde dehb engel kaydım var ya heh işte şu kılavuzda şöyle bir ibare daha yazıyor:
    İlk kez engelli olarak sisteme kaydı yapılacak adayların Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunun doldurulmasına ilişkin
    açıklamaları dikkatle inceleyerek formu doldurmaları, başvuru işleminde bu bilgilerinin doğru şekilde sisteme kayıt
    edildiğinden emin olmaları ve yukarıda istenilen belgeleri mutlaka başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye ulaştırmaları
    gerekmektedir. Sürekli engel/sağlık sorunu olan adaylardan bu bilgiler sonraki sınavlarda kullanılmak üzere alınacak ve
    arşivlenecektir. Böylece, sağlık/engel durumunda değişiklik olmayan adaylardan başvuracakları diğer ÖSYM sınavlarında
    yeniden sağlık kurulu raporu istenilmeyecektir. (ÖSYM, gerek duyduğu durumlarda yeniden rapor isteme hakkını saklı
    tutar.) Sağlık kurulu raporları Merkezimizce kabul edilen adaylar, engel/sağlık durumlarına uygun şekilde “Engelli
    Salonu”nda sınava alınacaklardır. Raporları kabul edilmeyen adaylar, YKS’ye başvuran diğer adaylar gibi işlem görürler.
    Şu yeni yönetmenliği incelediginizi söylemiştiniz, yeni yonetmenlikteki değişiklikler hakkında beni bilgilendirebilir misiniz ve bu yukarda belirttiğim madde, şu yeni yönetmenliğe rağmen sistemde kayıtli olduğum için ilerde kullanabiliyor muyum hakkımı?
    Bilgilendirirseniz sevinirim…

    1. Bildiğim kadarıyla örneğin engelli raporuyla sisteme dehb tanınız eklendiyse bir daha raporunuzu iletmeniz gerekmiyor. Ama sizin söylediğiniz durumda ÇÖZGER raporu iletmişsiniz. Anladığım kadarıyla seneye sınava girerken 18 yaşınıza gireceksiniz. Sizin de bildiğiniz gibi 18 yaşına girdiğinizde ÇÖZGER geçersiz kalıyor.
      Tam emin olmamakla birlikte başvuru tarihinizde eğer ki ÇÖZGER raporunu geçerliyse ve gönderdiyseniz sınav tarihinde 18 yaşınıza girseniz bile ek süre hakkınızdan yararlanabiliyorsunuz. Fakat bir sonraki sene başvururken 18 yaşınıza girdiğiniz için eski ÇÖZGER raporunuz geçersiz sayılabilir.
      Kılavuzda incelediğim kadarıyla bu konu hakkında tam olarak net bir bilgi yok. ÖSYM iletişim araçlarından Engelli Birimine bağlanıp sorarsanız size yardımcı olacaklardır.

      Yönetmelikteki değişiklikler hakkında dediğim gibi pek bir yorum yapmam doğru olmaz. YKS 2025 kılavuzu açıklandığında oradaki bilgiler de değişebilir.

      Burada verdiğim bilgiler sadece bilgilendirmek amaçlıdır. Dediğim gibi ÖSYM ile iletişime geçmeniz ya da kılavuzu kendiniz okumanız daha doğru olacaktır.

  14. Merhaba hocam tekrar. Ben ek süre talebim olmadan sadece tek kişilik sınıfa girmeyi istiyorum yazmıştım size. Bu raporu yaşadığım ilde alamadım. Ankara’ya gidin dediler yarın gideceğim burda birçok alan kişiyi görünce iş olur diye düşünüyordum ama bazı doktorlar vermek istemiyoruz çok falan gibi şeyler yazmışlar internette. Devlette almak zor yazmışlar. Yani benim durumum gerçekten ciddi 4 defa başvurdum ve giremedim bu sınava bir defada yarıda terkettim sınavı. Yani tek kişilik olursa daha rahat gireceğim kesinlikle ama Avantajları ne olur gözetmenler sağlıkçı mı olur psikolog olur mu başımızda yani biraz manevi destek olur mu sınavın sonunu hareket etmeden yarıda kalkmadan fln getirebilmek için. Ve Ankara da doktor önerebilir misiniz. Birde bu saatten sonra yetişir mi ? Malum haftaya Çarşamba bitiyor.

    1. Yanlış hatırlamıyorsam siz tek kişilik sınıfta girmek için Durum Bildirir Tek Hekim Raporu (Sağlık Kurulu Raporu) alacaktınız. Bu raporu en hızlı nasıl alabilirsiniz açıkcası bilmiyorum. Ben üniversite hastanesindeki ilaç tedavimi yapan doktordan almıştım. Genelde Ankaradaki üniversite hastaneleri randevuları için belirli günlerde randevu almanız gerekiyor. Bildiğim kadarıyla Şehir hastaneleri bu konuda daha hızlı oluyor.

      Tedavinizi Ankara’da ilk defa gittiğiniz doktor başlatmadığı için rapor yazabilirler mi bilmiyorum. Gideceğiniz hastane ile iletişime geçip rapor süresi hakkında bilgi almanızı öneririm.

      Gözetmenler bildiğim kadarıyla sadece öğretmen oluyor. Genelde 2 gözetmen oluyor. Bence onlara durumundan kısaca bahsedersen sana destek verebileceklerini düşünüyorum (bu öğretmenin insiyatifine bağlı). Eğer ki yürüme seslerinden bile rahatsız olursan bunu söyleyebilirsin. Genelde senin konforunu (ösym sınav kurallarına bağlı kalarak) sağlamaya çalışıyorlar.

      1. Hocam merhaba tekrardan.
        Ben şu ESKR için bir şey daha soracağım.
        Siz yukariESKR ile ek halklardan yararlandığınızi söylemissiniz.
        Ben malum COZGERdim bu sene önümüzdeki sene ESKR lazım.
        Size olan sorum ise şu:
        ESKR alırken doktorlara kendimizi nasıl ifade etmeliyiz ve kendimizi nasıl aciklamaliyiz .
        Kendimi ifade etme konusunda sıkıntı yaşıyorum yardımcı olursanız sevinirim…

        1. Gittiğinizde doktora hastalığınızdan bahsedin. İlaç geçmişinizden ve tedavinin etkisinden bahsedin. Neden bu raporu almak istediğinizi ve bu raporu aldığınızda ne hakkınızdan yararlanacağınızı söyleyin (Gerekirse gireceğiniz sınavın kılavuzundan yararlanmak istediğiniz hakkınızın için gereken belgelerin olduğu yeri doktora gösterebilirsiniz). Zaten doktor rapora yazmak için size sorular soracaktır. O sorulara en doğru şekilde cevap verin.

          1. Hocam mümkünse o sorulardan örnek verebilir misiniz? Mesela bizden ne istiyorlar, ne gibi krtiterlere sahip olmamız isteniyor aydınlatabilir misiniz? Ben malum COZGER aldım ama ESKR ‘da sistem ve sorular farklı işleniyormus. Beni şu an bilgilendirirseniz sevinirim…
            Emekleriniz için teşekkürler.

          2. Hastalığınız ile alakalı sorular. Ne zamandır tedavi görüyorsun, ne zamandır ilaç kullanıyorsun ve ilaç tedavisi uygulandıysa ilaç tedavisinden sonra ne gibi değişiklikler oldu gibi sorular. Bazı doktorlar ayrıca dikkat testi gibi şeyler de yaptırtabiliyorlar.
            Ne soracağı ve ne tür testler yapacağı doktordan doktora çok değişiyor. Kriter diyebileceğim net bir şey yok, doktor rapor verilmesini uygun görürse raporu düzenlemek için notlarını alır ve sizi kurula yönlendirir.

  15. Merhaba hocam. Biz yarına randevu aldık doktordan . Doktor ben daha önce böyle bir rapor vermedim demiş. Ama birşeyler yapmaya çalışırım demiş. Şimdi benim ilaç geçmişim var 8 senelik. Psikiyatri muayene tanısı yazıyor e nabızda. Ben panik atak sebebiyle o dönem ilaçlar aldım. Dehb raporu vermezlerse panik atak hastası olduğumu söyleyip, 8 yıldır düzensiz ilaç geçmişim var diyeceğim. Ve çarşamba öğleden önce teslim edeceğim. Teslim ettikten 3 gün SONRA sınav var belgeler ulaştıktan sonra n’olacak ?

    1. Panik atak nedeniyle rapor düzenlendiğinde tek kişilik sınava girme hakkınız var mı bilmiyorum. Kılavuza bakmanız gerek. Rapor aynı günde çıkar mı ondan da emin değilim. Tek kişilik sınıfta girme hakkınız için gereken rapor çıkar, ÖSYM ye bütün gerekli belgeleri iletirseniz ve tek kişilik sınıfta girme hakkınızı onaylarlarsa gireceğiniz sınıf değişikliğinden dolayı giriş belgeniz değişir. Eğer ki bir sorun olursa engelli birimi sizi telefondan arayabilir. Elden teslim edecekseniz takip kodu belki veriyor olabilirler.

      1. Hocam kılavuzda okudum ruhsal sağlık sorunu olanlar parantez içinde panik atak şizofreni depresyon vb. İsterlerse tek kişilik sınıfta girme hakkına sahiptir diyor. Raporumu bugün aldım. Dilekçeye ne yazmamız gerekiyor acaba ?

        1. ÇÖZGER/Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporunda ruhsal ve duygusal sağlık sorunu (panikatak, depresyon, şizofreni, atipik psikoz gibi) olan adaylara tek kişilik sınıfta girme hakları varmış. Eğer ki bu raporlardan birisinde tanınız var ise alabilirsiniz.

          Dilekçede Sağlık/engel durumlarınızı belirtmeniz gerekiyor.
          Aşağıda direkt YKS kılavuzundan alıntılar ekliyorum. Size tavsiyem kılavuzu detaylıca incelemeniz ve gerekirse ÖSYM Engelli Birimini arayarak danışmanız olacaktır. :

          “Özel Durumlarda belirtilmeyen sebeplerden dolayı tekli salonda sınava girmesi gereken adayların bu durumlarını dilekçelerinde belirtmeleri gerekmektedir.”

          “Engelli adaylar sınavda, kendilerinin kullanacağı özel bir araç-gerece zorunlu olarak ihtiyaç duyuyorlarsa bu ihtiyaçları ve kullanacakları gerecin ne olduğu dilekçelerinde ayrıntılı olarak belirtilmiş olmalıdır.”

          NOT: “Adayların Merkezimize gönderecekleri dilekçelerinin, ilgili sınav kılavuzlarında verilen “Genel Amaçlı Dilekçe” ile uyumlu olması ve bu dilekçelerde Aday İşlemleri Sisteminden alınacak “Evrak Referans Numarası”nın da bulunması gerekmektedir.”

          1. peki hocam teşekkürler. Gireceğimiz sınav binası nasıl belirlenir. Otomatik sistemde girilecek yerin adresi yazıyor mu ?

          2. Tam bilmiyorum. Benim bulunduğum şehirde tek kişilik sınıflarda girilen 2 bina kalmıştı, hangisi size daha uygun diye sormak için ÖSYM den birisi aramıştı. Belki sizde mesaj üzerinden direkt değişti mesajı atabilirler veya telefonla da arayabilir veya direkt sistemde değişmiş olarak gözükebilir. Belgeyi teslim ettiğiniz yere ya da ösym iletişim numarasından sorarsanız daha doğru bilgi edinebilirsiniz.

  16. Teşekkürler hocam çok yardımcı oldunuz bana. Son bir sorum daha olacaktı size dilekçemde evrak referans numarası diye bir alan vardı. Ben 2 gün önce ösym aday islemleri sitesinden evrak referans numarası al a tıklayıp almıştım. Ekran görüntüsü çekip galeride sakladım ve dilekçeye onu yazdım. Belgelerim bugün teslim oldu. Siteden evrak referans a tekrar girdim ve referans numarası kaybolmuş tekrar ala bastım bu sefer farklı kod verdi. Yani sanırım bu kodlar her seferinde değişiyor. Bu sorun olur mu ? Ben herkesin tek kodu var sanıyordum ama kendiliğinden kaybolmuş evrak referans kodu. Eski aldığım kodu yazmıştım zaten. Sorun olmaz demi?

    1. Ben de aynı şekilde düşünüp tekrardan kod almıştım. Bende bir sorun olmamıştı, ama riske atmak istemezseniz ösym ile iletişime geçmenizi öneririm. Her referans numarası istediğimizde değiştiği için mantıken bir sorun olmayacağını düşünüyorum.

      1. Merhaba bu site ve sizin sayenizde sınavıma tekli salonda girip sınavı tamamladım. güzelde geçti sınavım 3 saate yakın çözüm yaptım vaktin nasıl geçtiğini anlamadım. Açıkçası sonbaharda nasip olursa kpss de de kullanmak istiyorum bu hakkı ama doktorum raporu iptal edebilirim daha sonra dedi etmezse tabi. Onun dışında tuvalet hakkında bir sınırlama yok size dediler ama ben hiç tuvalet hakkı kullanmadım o ilginçti kısacası hedefime ulaştım teşekkürler.

  17. Merhaba, bu sene ek süre aldım yks de. Ancak mezuna kalacağım. Ek sürem tekrar geçerli olcak mı? Benden tekrar rapor istenecek mi?

    1. Merhaba. Bu konu hakkında net bir bilgim yok. Bildiğim kadarıyla raporunuz ÖSYM’de kayıt altına alınıyor. Zaten ÖSYM’nin AİS sistemine girdiğinizde sağlık durumum kısmında sağlık durumunuz ve tek kişilik salonda girme hakkınızın olduğunu gösteren bir ibare vardır büyük ihtimalle. Belki sınava başvuru döneminde ek süre hakkınızı istediğiniz dilekçeyi vermeniz gerekebilir. En doğru bilgi için ÖSYM ile iletişime geçmenizi tavsiye ederim.

  18. merhaba dehb’ye ilişkin engelli sağlık kurulu raporunu almam için hastaneden psikiyatri randevusu mu almam gerekir. benim ilaç reçetem poliklinikten olduğundan bunu elde edebilir miyim bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim

  19. merhaba bende dehb tanısı var yıllardır. bende ek süre talep etmek istiyorum ama, engelli bilgi formumu nasıl doldurmalıyım dilekçeye ne yazmalıyım bilmiyorum yardımcı olur musunuz? 2025 yks öğrencisiyim. şuan 17 yaşındayım. yks tarihlerinde 18 yaşımda olacağım raporun süresi geçmemişse geçerli olur değil mi? çocuk raporu /yetişkin raporu diye bir şey var mı? teşekkür ederim şimdiden

    1. Kılavuzda neler yazmanız gerektiği yazmaktadır. 2025 YKS kılavuzu yayımlandığı zaman daha net görebilirsiniz. Genelde sağlık durumu ve taleplerinizi yazmanız gerekmektedir. Çocuklar için Çözger, 18 yaş üstü için Yetişkin Engelli Raporu gerekmektedir. Yanlış bilgi vermek istemem ama bildiğim kadarıyla 18 olduğunuzda raporunuzun süresi bitiyor. Belki de başvuru tarihinde raporun geçerli olması yeterli olabilir. 2025 kılavuzu da henüz açıklanmadığı için net bir şey söyleyemem. Bunu netleştirmek için ÖSYM ile iletişime geçmenizi tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen yazıyı okuduktan sonra sorularınızı sorunuz!

Başa dön tuşu